Пламен Орешарски в Стара Загора: Дуалната система ще облекчи и бизнеса

Публикувано на 17/04/2013 в 10:04

http://nikak.bg/?p=6879

На пресконференция в конферентната зала на хотел “Верея” в Стара Загора днес, 16 април, финансистът Пламен Орешарски, директорът на Дирекция “Бюро по труда” Георги Гьоков, който е втори в листата на “Коалиция за България” в 27 МИР след водача Сергей Станишев, Георги Анастасов, председател на Партия “Български социалдемократи”, Румен Димитров и Николай Атанасов, председател на ПП “Нова зора” – също кандидати за депутати от Старозагорския избирателен район, отговаряха на въпроси на журналисти по акцентите в предизборната програма на коалицията. Присъстваха още депутатът от 41-вото НС д-р Евгений Желев, два мандата кмет на Стара Загора и ексминистър на здравеопазването, и председателят на общинската организация на БСП в Стара Загора Илия Златев, който води пресконференцията.

Oresharski_DSC_6053-1

Преди десет години той си тръгна от “Раковски” 134 декларирайки, че напуска политиката завинаги и ще помага с професионалните си умения. Днес председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, в чийто кабинет Пламен Орешарски беше финансов министър, го определя като политик, който може. И обяви, че левицата го излъчва за премиер на програмно правителство с широка гражданска и парламентарна подкрепа. И макар че не е член на БСП, от “Позитано” 20 го номинираха за водач на листата във Варненския избирателен район. Орешарски направи една от най-големите реформи в данъчната администрация, като я трансформира в Национална агенция по приходите.

ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ ЗА

Скандала с подслушванията

От него полза няма никой, защото има опасност отново да влезем във външните коментари с негативна новина, както се случва напоследък. Всъщност с последния случай стана ясна една обществена тайна, която може да се разчете дори през цифрите. Защото, когато се планират и се разходват стотина милиона лева за подслушване, рязко се увеличава и възможността за нерегламентирано подслушване. Слабостите в обществото ни трябва да ги идентифицираме сами и когато не можем да се справим, тогава да потърсим външно съдействие. Защото това е в полза на обществото ни, а не в полза на един или друг субект в него. Ще припомня, че в началото на мандата на ГЕРБ предишният вътрешен министър беше обвиняван в покупка на копирна техника. На този фон как ви изглежда безотговорността на Цветанов за нещо далеч по-важно?!

Енергетиката и управлението й

Енергетиката не може да се разкъсва на по 4-годишни цикли, на което сме свидетели – особено в последния мандат. Защото, ако от 90-те години досега имаше стратегически планове за развитие на енергетиката в период от 15-20 години и те се следваха в общи линии, то през последните 4 години всичко беше обърнато наопаки. Ще припомня, че първоначалните намерения на ГЕРБ бяха за строителство на АЕЦ “Белене”. Премиерът лично говореше за него и след известно време се обърна на 180 градуса. Това е само един пример за непоследователност в политиката по отношение на енергетиката. Да, притеснява ме състоянието на комплекса “Марица-изток”. Още повече ме притеснява състоянието на НЕК като цяло, защото тя заплашва и комплекса “Марица-изток”, а и не само него. Мисля, че енергетиката се нуждае от по-дългосрочна визия. Това е общото ми разбиране за управление на енергетиката – като един отрасъл, при който отделните елементи са много тясно обвързани и трябва да се гледат в пакет. “Марица-изток” е едно от най-стратегическите звена в енергетиката и би трябвало да се грижим за жизнеспособността на комплекса.

Монополите и битката с тях

Това е много голяма тема, която има два аспекта. Единият са естествените монополи. При тях инструментариумът трябва да е засилена регулация по отношение на цени, истинска независимост и сила на регулаторните органи. По-важна е обаче другата битка – с изкуствено създадените монополи. В редица сектори на нашата икономика в годините назад е имало стотици фирми. Днес техният брой е значително по-малък. Две цифри са показателни: от строителната камара ми казаха, че обществени поръчки в строителството печелят едва 2 на сто от фирмите. Останалите, ако се вредят за подизпълнители – добре. А от Асоциацията на индустриалния капитал съощиха, че от над 200 хиляди фирми в България, едва 25 от тях правят 50 на сто от корпоративната печалба. Това е степен на централизация, която е притеснителна от гледна точка на целите за активизиране на бизнеса, за разгръщане на инициативата основно от малкия и средния бизнес. И още една уговорка: често говорим за малък и среден бизнес, защото там е големият потенциал за работни места. Но изключително важно е да се създадат условия и за големия бизнес, защото малкият и средният гравитират около него. Затова трябва да имаме въобще развит бизнес.

Инвестиционния климат и притискането на фирмите

Нужно е нормализиране на инвестиционния климат, както и преустановяване на практиките с неясни мотиви да се притискат фирми. Наложително е подобряването на събираемостта на приходите – преди всичко от акцизни стоки, и привличането на инвестиции, както и благоприятстване на малко по-ниски лихви чрез привличане на външни ресурси през Банката за развитие.

Връщането на парите от офшорките

Кой знае какви изненади не очаквам. Предполагам, че офшорни сметки имат преди всичко фирми, едва и физически лица. Но ако има, трябва да видим кои са те и какъв е произходът на доходите им. Разбира се, има си закон  и съгласно него тези сметки трябва да бъдат регистрирани в БНБ. По-интересното е да се види спазен ли е законът.

Плоския данък

Не очаквам от по-високата ставка върху високите доходи да влезе кой знае какъв приход в хазната. Но ефектът е така наречените работещи бедни – на минимална работна заплата, които са далече под екзистенцминимума, да бъдат подпомогнати, макар и скромно, с освобождаване от данък. Плоският данък обаче изпълни добре своята роля и я изпълнява в момента.

Новите 250 хиляди работни места

Ако през следващите години външните инвестиции остават около 1 млрд. евро и вътрешните не се стимулират, не можем да направим чудеса. Но смисълът е тези работни места да дойдат като резултат от по-добра стопанска активност, от по-голям приток на чужди инвестиции и активизиране на местните. Защото местните бизнесмени не инвестират, а увеличават банковите си депозити. Този въпрос извиква другия – защо парите им стоят в банка? Очевидно е по-добре така, отколкото в този момент да се подлагат на огромен стопански риск. Затова и в програмата на “Коалиция за България” първият раздел е икономически. Ако не подобрим икономиката, остават под въпрос доста от социалните мерки. Един годишен растеж на БВП от 3-4 на сто би осигурил разкриването на тези 250 хиляди работни места, които не са кой знае колко на фона на загубените 400 хиляди. Това не са работни места от активните мерки. Ние ще ги ползваме, ще заделим по-голям ресурс, особено в началния период, тъй като имаме проблем и със структурната част на безработицата: през последните години измежду тези нови 400 хиляди безработни огромната част са хора с недостатъчна квалификация. Така че дори и да решим задачите на стопанската активност и на инвестициите, отново ще имаме препъникамък със структурния проблем на безработицата. Върху него трябва да се работи чрез още по-активно използване на европейските ресурси – чрез ОП “Човешки ресурси”, чрез стартиране на програми за първо работно място, чрез въвеждане на елементи от дуалната система, популярна в Германия (обучение на ученици и студенти през последната година на работното място, б.а.). Без обучение и квалификация през целия живот структурната безработица ще се задълбочава.

Безусловния базов доход и прилагането му у нас

Би могъл да се въведе, стига да обосновем сравнителните предимства пред системите, които сега действат при нас. Бих искал да обърна внимание обаче на друго: ако не променим стопанската активност и не подобрим събираемостта на приходите, може безкрайно да си говорим за социални политики, но няма да имаме източници за реализиране на по-активна социална политика. За да се разпредели нещо, трябва да има какво да се разпределя.

Дефицита на НОИ

Той е проблем на демографската ни структура. Ако искаме да балансираме дефицита на НОИ, трябва да увеличим осигурителните вноски до непосилни нива, което би потиснало стопанската активност. Преди два мандата целенасочено намалихме осигуровките общо с над 10 на сто с цел да осигурим икономическия растеж и с ясното съзнание, че по този начин ще получим повече данъчни постъпления, с които ще можем да финансираме дефицитите в НОИ. Тоест това не е стихийно възникнало състояние, а целенасочено търсене на политика с изведен приоритет икономически растеж. Ако се опитаме да правим други политики и приоритизираме да балансираме НОИ, рискуваме да нарушим други по-важни цели и да намалим икономическия растеж. За мен най-важен е той, защото позволява и повече приходи, и финасиране на НОИ, и увеличение на детските надбавки, и на други социални придобивки.

Раждаемостта и нейното стимулиране

Когато раждаемостта е слязала на абсолютното дъно, то мерките на което и да е правителство трябва да бъдат насочени в обратната посока – стимулиране на раждаемостта. Не смятам, че някой трябва да бъде дискриминиран по отношение насърчаването на раждаемостта, ако става въпрос за подоходния тест за получаване на детските надбавки. Много би ми се искало да го няма този подоходен тест, но това зависи от финансовите възможности на държавата, а към момента те клонят към минимума в сравнение с последните 20-ина години.

Мястото на държавните институции

Не виждам особен смисъл в разместване на централните звена, които са в управлението на държавата, това би затруднило работата им. Не насърчавам местенето на администрации, още по-малко на НАП и митниците. Квази реформите, които се правеха там, създадоха несигурността и страха сред служителите им. По принцип не съм привърженик на местенето на държавни институции.

Димка Кабаиванова

 

33 Responses to “Пламен Орешарски в Стара Загора: Дуалната система ще облекчи и бизнеса”

 1. solution manual казва:

  49228 661037If you are viewing come up with alter in most of the living, starting point generally L . a . Weight reduction cutting down on calories platform are a wide stair as part of your attaining that most agenda. weight loss 843969

 2. Kristel казва:

  32327 159232I gotta bookmark this website it seems very useful . 492221

 3. Peter D. казва:

  339746 585206good day, your site is really unquie. Anways, i do appreciate your work 567883

 4. 133349 249269I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I

 5. Potty Train In 3 Days казва:

  887931 398669Hey! Great post! Please do tell us when we can see a follow up! 157302

 6. ugg argyle knit boot cheap…

  His albums will likely be superior musically than Adam mainly because of his recognition of very good musical suggestions (ie Kanye West Heartbreak to Kris Allen Heartbreak). You may educate that. He’s just extra musically inclined talented in the sta…

 7. hives treatment казва:

  156028 88846You completed several great points there. I did specific searches on the problem and discovered numerous individuals go in conjunction with along together with your blog. 453

 8. 823663 717603Sweet internet internet site , super style , genuinely clean and utilize genial . 306024

 9. 858137 805484i was just browsing along and came upon your blog. just wantd to say fantastic website and this post truly helped me. 822648

 10. simple torsion казва:

  740479 228773Amazing beat ! I wish to apprentice even though you amend your internet site, how could i subscribe for a weblog internet site? The account aided me a acceptable deal. I had been slightly bit acquainted of this your broadcast provided bright clear notion 392714

 11. 381163 806141Every e-mail you send really should have your signature with the link to your internet internet site or weblog. That normally brings in some visitors. 22157

 12. camera evaluation казва:

  66407 16719Superb post. I was checking constantly this weblog and I

 13. 81219 874487Hi, you used to write excellent articles, but the last several posts have been kinda boring

 14. 196763 9512hey there, your web site is wonderful. I do thank you for function 73621

 15. 835644 209714The posh distributed could be described as distinctive; customers are actually yearning for bags is a Native aspirations. Which strange surroundings is built that is to market diversity furthermore importance with travel and leisure market trends. hotels special offers 414047

 16. Escorts казва:

  931041 28060Hey there, I feel your weblog may possibly be having browser compatibility issues. When I appear at your internet site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb weblog! 188539

 17. cfd казва:

  190662 363496We keep your page. Watch it offline once more soon. Extremely fascinating write-up. 448203

 18. 404976 40269Really excellent post, thanks a whole lot for sharing. Do you happen to have an RSS feed I can subscribe to? 758471

 19. 791419 21012Outstanding post, I conceive people should larn a lot from this weblog its very user friendly . 188347

 20. 760261 707717Aw, i thought this was an very great post. In concept I would like to invest writing in this way moreover – taking time and actual effort to manufacture a extremely great article

 21. 240036 74647I like this internet site quite considerably, Its a rattling good spot to read and get information . 323874

 22. templerun2 казва:

  508816 377608 You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site! 300479

 23. visit our website казва:

  708403 519599Some genuinely interesting information, well written and generally user genial . 18035

 24. car accident attorney казва:

  790799 850927This is an excellent article and I totally understand where your coming from in the third section. Perfect read, I

 25. oraldentist.net казва:

  428567 921045I undoubtedly didn

 26. Criminal Lawyers казва:

  359562 782018The subsequent time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a good deal as this 1. I mean, I know it was my option to read, but I truly thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is actually a bunch of whining about something which you possibly can repair really should you werent too busy on the lookout for attention. 448026

 27. 101659 292786Interesting point of view. I

 28. click site казва:

  221229 806358Some genuinely fascinating details, properly written and broadly user pleasant. 327362

 29. high pr backlinks казва:

  Very informative post.Really thank you! Great.
  click here

 30. Austin DWI lawyer казва:

  I really enjoy the article.Really thank you! Fantastic.
  advice to follow when searching for a lawyer

 31. I cannot thank you enough for the article post.Much thanks again.
  Las Vegas criminal defense lawyer

 32. Im thankful for the blog post.Really thank you! Will read on…
  divorce attorney in Los Angeles


Оставете коментар

*